هنر اصیل پته دوزی هدیه تبلیغاتی ای اصیل
هر شهری در ایران صنایع دستی مخصوص به خود را دارد و هر کدام از این صنایع دستی زیبایی محسور کننده ای دارند. کرمان یکی از شهرهای کویری ایران است و دو صنایع دستی بسیار معروف دارد یکی پته دوزی و دیگری گلیم سیرجان. این استان زیبا در زمینه صنایع دستی شهرت جهانی دارد. در این مقاله به بررسی ویژگی های هنر اصیل پته دوزی به عنوان هدیه تبلیغاتی بسیار فاخر و اصیل می پردازیم.
هنر اصیل پته دوزی یکی از رودوزی های هنرمندانه ایرانی محسوب می شود که از محبوبیت خاصی در میان مردم ایران و جهان برخوردار است. این هنر اصیل را با نام های فته دوزی (فطه دوزی) یا سلسله دوزی نیز میشناسند که یکی از اصلی ترین و مهم ترین صنایع دستی ایران است. همین محبوبیت و اصالت این هنر زیبا را تبدیل به یکی از هدایای تبلیغاتی زیبا و مهم کرده است.
بنا بر آنچه در فرهنگ لغات آمده، ریشه پته از واژه “پُت” (pot) به معنای پشم و کُرک است. در فرهنگ معین در تعریف “پُت” چنین آمده: ” “پُت به پشم نرم بز گفته میشود که از آن برای بافتن شال استفاده میشود.”
پته دوزی که هنری اصیل زایده ذوق و سلیقه زنان و دختران کویر است ، آنها نقوش ذهنی خود را بر روی پارچه نمایان می کنند . این نقوش گاهی نمادی از درد و رنج های آنها و گاهی نشانی از شادی و شعف این زنان و دختران است که بر پارچه نقش میبندد. هنرمندان این نقشهای زیبا را، به وسیله نخهای رنگی (ریس) و به صورت بخیههایی بر روی پارچه زمینه میدوزند. پته دوزی بر روی پارچههای پشمی که شال یا عریض نامیده میشوند، اجرا میشود.

هنر پته دوزی در چهار مرحله انجام میشود. این چهار مرتبه عبارتند از ساقه دوزی یا خط دوزی، پتک دوزی، آبدوزی یا متن دوزی و در نهایت برگ دوزی.
بسته به ذوق و سلیقه هنرمند و اهمیت کار گاهی هنرمندان کل زمینه کار را با سوزن کاری های خود می پوشانند و گاهی زمنیه کار را ساده رها میکنند تا هنرشان عرصه بیشتری برای نمایان ساختن خود داشته باشند.
از آنجایی که این هنر ، زاییده دست زنان و دختران هنرمند کویر است. اغلب زنان هستند که این هنر را بلدند و مردان در این بین نقش تامین مواد اولیه و ابزار را بر عهده دارند.اما در این میان هنرمندان مرد معروفی نیز هستند که هنر پته دوزی را به بهترین شکل ممکن اجرا می کنند نام برخی از این اساتید در زیر آورده ایم:
استاد سید علی اکبر کرمانی، استاد فرج الله کرمانی، استاد محسن خان نقاش، استاد حسن بن محسن خان نقاش، استاد زمان خان میر حسینی، استاد شیخ میر رمضان میرسرجانی، استاد کاظم نقاش، استاد احمد خان، استاد احمد علیخان و استاد کربلایی اکبر از جمله هنرمندان این حوزه هستند.
مصارف پته دوزی
از این صنایع دستی کرمان برای رومیزی، جلد قرآن، پرده، کوسن، زیر لیوانی، تابلو، قندان و شکلات خوری و … استفاده میشود. جانماز پته دوزی معمولا مستطیلی شکل است و نقش محراب دارد. از سفره پته دوزی شده به عنوان سفره هفت سین، سفره عقد و همچنین سفره عزا استفاده میشود. سفرههای عقد و هفت سین سبز رنگ و سفره عزا، مشکی رنگ است.
امروزه از پته دوزی در تزیینات لباسهای زنانه، مردانه و همچنین لباسهای هنری استفاده میشود. این تزیینات از استقبال خوبی برخوردار هستند.
از دیگر کاربردهای پته دوزی، استفاده آن در زیورآلات است.
شما می توانید با سفارش هدایای تبلیغاتی خود به یک هنرمند ایرانی ، هنر ایرانی را به مخاطبین خود شناسانده و به حیات این هنرهای اصیل ایرانی کمک کنید. شما می توانید با مشورت گرفتن از کارشناسان و متخصصین تبلیغات و بازاریابی و مشاوره از هنرمندان و متخصصین پته دوزی حتی لگو یا نام تجاری خود را بر روی هر محصولی که می خواهید به عنوان هدیه تبلیغاتی پته دوزی نمایید تا نام تجاریتان را با این هنر اصیل در میان مخاطبینتان جاودانه نمایید.